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          JULY 2013 
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GD 05 CE MARKING – ANSWERS TO COMMON QUESTIONS 

 
For the latest position on CE marking please see https://mcrma.co.uk/ce-marking/ 
 

BREXIT STATEMENT 

 

Since the original publication of this document the United Kingdom has voted to leave the 

European Union and this has inevitably raised the question of whether Brexit will influence 

the future use of CE marking and the use of hENs and CUAPs in the United Kingdom. 

 

European standards and the associated framework will continue as part of the BSi work 

programme. The following statement from BSi provides confirmation of their future 

programme: 

 

Following the triggering of Article 50, BSI will continue to help organisations achieve their 

goals as we have done for the past 116 years.  

 

For BSI it is business as usual; BSI will remain a full member and influential participant in the 

single European Standards system as well as an EU Notified Body. BSI will continue to play 

an important role in helping both British and overseas firms demonstrate product conformity.  

 

As negotiations progress and our discussions with the UK government and other relevant 

authorities evolve, we will continue to keep you informed on progress on both this page -

https://www.bsigroup.com/en-GB/about-bsi/media-centre/BSI-and-Brexit/ and other 

communications 

 
 

 

 

 

 

https://mcrma.co.uk/ce-marking/
https://www.bsigroup.com/en-GB/about-bsi/media-centre/BSI-and-Brexit/
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Q1 Do MCRMA member companies comply with the Construction Products 

Regulations? 

Member companies within the Metal Cladding and Roofing Manufacturers 

Association (MCRMA) recognise and understand the requirements set out in the 

Construction Products Regulations 2011 (CPR) and where applicable provide a 

Declaration of Performance (DoP) and issue or affix a CE mark to all individual 

products or components that form part of a recognised system 

 
Q2 Do all construction products have to carry a CE mark?  

No, only products subject to a harmonised European standard known as a hEN are 

obliged to carry a CE mark. 

 

Q3 If a product carries a CE mark will it be more expensive than the same category 

of product without a CE mark?  

If the product category is covered by a harmonised European standard then all 

products in that category, from whoever manufactures or supplies that product 

category must carry a CE mark and therefore issuing or affixing a CE mark will not 

add any differential cost to the product. 

 

Q4 Can a CE mark be applied to a product through any other approval system? 

Yes, a CE mark can be applied to a product if the manufacturer or distributor has 

obtained a European Assessment Document (EAD), formally known as a European 

Technical Approval (ETA), based on a Common Understanding and Assessment 

Procedure (CUAP). 

 

Q5 Is it mandatory for a manufacturer or distributer to obtain an EAD for a product 

covered by a CUAP? 

No, obtaining an EAD against a CUAP is voluntary. 

 

Q6 If a manufacturer or distributer does not have an EAD in place for a product 

can he affix a CE mark to the product? 

No, if an EAD is not in place for the product then the manufacturer or distributer may 

not issue or affix a CE mark to the product because the process is not obligatory.  
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Q7 If a manufacturer or distributer has an EAD for a product based on a CUAP 

does he have to issue or apply a CE mark to the product? 

Yes, if the manufacturer or distributer has an EAD in place for a product covered by a 

CUAP then a CE mark has to be issued or affixed to the product. 

 

Q8 If a construction product doesn’t carry a CE mark does it mean that the 

product is inferior? 

No, it generally means that there isn’t a harmonised European standard or EAD 

available for the product. In most cases the product will conform to a National or 

European standard and the manufacturing company will have detailed QA records. 

However, you must ensure that the product is fit for purpose. 

 

Q9 Is a CE mark product specific? 

Yes, the hEN or CUAP will describe the product, set out the performance standards 

which it has to meet including any testing and evaluation and also detail the 

information which has to be issued with the product as part of the DoP and CE mark. 

 

Q10 Does a composite panel have to comply with a hEN? 

Yes, a composite panel is covered by BS EN 14509 Self-supporting double skin 

metal faced insulating panels. Factory made products. Specifications. 

 

Q11 Do roofing and/or cladding sheets have to comply with a hEN? 

Yes, roofing and/or cladding sheets are covered by BS EN 14782 Self-supporting 

metal sheet for roofing, external cladding and internal lining. Product specification 

and requirements. 

 

Q12 Are the other components which are associated with composite panels and 

twin skin systems such as fasteners, sealant, rooflights etc. covered by BS EN 

14509 or BS EN 14782? 

No, the associated products may be covered by their own hEN or EAD or in some 

cases they are not covered at all and therefore cannot be CE marked. 
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Q13  How can I establish if products used within a roofing and cladding assembly 

require a CE mark? 

Contact the manufacturer or distributer for the product via the MCRMA web site or 

contact the MCRMA directly for advice. 

 

Q14 Where is the most likely place for me to find a CE mark on a roofing or 

cladding product? 

It depends upon the product. For small items, it could be affixed to the box or 

packaging and for large items, it may be affixed directly to the product. However, it is 

most likely to be included or attached to the delivery note. In some cases, there may 

be a need to follow the instructions accompanying the delivery note which will lead 

you to the information on the company web site. 

 

Q15 Who should I contact if I suspect that a construction product should have a CE 

mark but I cannot find evidence of the mark? 

Trading Standards administer the Construction Products Regulations. The 

manufacturer is responsible for the issuing or affixing of a CE mark to the product. 

Details of your local Trading Standards office can be found at 

https://www.gov.uk/find-local-trading-standards-office 

 

Q16  Will a CE mark provide me with a guarantee? 

A CE mark indicates that the product meets with a recognised and regulated 

European standard or assessment process; it does not offer any additional 

guarantee. 

 

Q17 Who should I contact if I suspect that a construction product is carrying a CE 

mark that is not correct or false? 

Trading Standards administer the Construction Products Regulations. The 

manufacturer is responsible for the issuing or affixing of a CE mark to the product. 

Details of your local Trading Standards office can be found at 

https://www.gov.uk/find-local-trading-standards-office 
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Q18 Should I only specify construction products which carry a CE mark? 

If a product is covered by a hEN or a voluntary EAD then the manufacturer or 

supplier is obliged to issue or affix a CE mark. However, if the product is not showing 

a CE mark it generally means that there is neither a harmonised European standard 

or EAD available for the product. In most cases, the product will conform to a 

National or European standard and the manufacturing company will have detailed 

QA records. However, you must ensure that the product is fit for purpose. 

 

Q19 Does a rooflight have to comply with a harmonised standard hEN? 

In plane rooflights should comply with BS EN 1013; barrel rooflights are dealt with in 

BS EN 14963 and dome rooflights are dealt with in BS EN 1873. 

 

Q20 Are fasteners for composite panels and twin skin cladding systems dealt with 

in the same harmonised standard? 

No, fasteners for composite panels are covered within CUAP 06.02/12 and fasteners 

for twin skin cladding systems are covered within CUAP 06.02/07. 

 

Q21 I have been informed that a composite panel is the only roofing and cladding 

system that can be CE marked. Is this true? 

No, this is not true. The CE marking of a composite panel is covered by BS EN 

14509 but the associated products which make up the total system, such as the 

fasteners and rooflights, are dealt with by their own hEN or CUAP with the 

associated EAD. 

 

As for the sealants used to weatherproof the joints between panels during the 

construction phase, these cannot be CE marked because currently there is no hEN 

or CUAP for the product. 

 

Q22 I have been informed that twin skin roofing or cladding systems cannot be CE 

marked. Is this true? 

A twin skin roofing and cladding system is made up of many different component 

parts and the nature of the system is such that specific hENs or CUAPs have been 

developed for the individual components to ensure that they meet their specific 

needs.  
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Roof and wall cladding sheets are covered by BS EN 14782; in plane rooflights are 

covered by BS EN 1013; fasteners are dealt with in CUAP 06.02/07 and spacers are 

addressed in CUAP 04.01/12. In addition, insulation is dealt with in EN 13162:2008 

and, as with composite panels; there is no harmonised standard or specialist CUAP 

for sealant.  

 

Q23 Where can I get more information about CE marking? 

Specific information about hENs and CUAPs which relate to products, components 

and systems for roofing and cladding can be found on the MCRMA web site at  

http:/mcrma.co.uk/ce-marking 

 

Information is also available from the European Organisation for Technical Approvals 

(EOTA) at https://www.eota.eu/en-GB/content/home/2/185/ 

 

A useful guide to CPR is available from the Construction Products Association which 

can be downloaded at http://www.constructionproducts.org.uk/publications/industry-

affairs/display/view/construction-products-regulation/ 

 

Q24 Where can I find more information about current hENs and the products they 

cover? 

All current hENs are listed in the Official Journal of the European Union which can be 

found at http://ec.europa.eu/enterprise/policies/european-standards/harmonised-

standards/construction-products/ 

 

GLOSSARY 

 

CPR  Construction Products Regulation 

CUAP  Common Understanding of Assessment Procedures 

hEN  Harmonised European Standard 

EAD  European Assessment Document 

ETA  European Technical Assessment 

DoP  Declaration of Performance 

 

 

 

http://www.constructionproducts.org.uk/publications/industry-affairs/display/view/construction-products-regulation/
http://www.constructionproducts.org.uk/publications/industry-affairs/display/view/construction-products-regulation/
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/european-standards/harmonised-standards/construction-products/
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/european-standards/harmonised-standards/construction-products/
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DISCLAIMER 

 
Whilst the information contained in this publication is believed to be correct at the time of publication, 
the Metal Cladding and Roofing Manufacturers Association Limited and its member companies 
cannot be held responsible for any errors or inaccuracies and, in particular, the specification for any 
application must be checked with the individual manufacturer concerned for a given installation.  
 
Information provided by the MCRMA or contained within publications and articles which are made 
available in any form (mechanical, electronic, photocopying or otherwise) cannot be used or cited as a 
means of ensuring that a material, product, system or assembly is compliant with Building 
Regulations. 
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